NOS NieuwsAangepast

"Te vroeg voor compensatie boeren"

Het is nog te vroeg om te praten over een compensatie voor boeren die getroffen worden door de landbouwboycot van Rusland, vindt landbouweconoom Siemen van Berkum van het Landbouw Economisch Instituut van de Universiteit van Wageningen.

"Het is begrijpelijk dat dat wordt geroepen vanuit belangenorganisaties, maar het is nog iets te vroeg om concreet te worden", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De Nederlandse regering zal eerst harde cijfers willen hebben over schade. Het is nu nog niet klip en klaar te zeggen om wat voor bedrag het gaat."

President Poetin kondigde gisteren aan landbouwproducten te gaan weigeren van landen die sancties tegen Rusland hebben ingesteld. Vandaag wordt een overzicht bekendgemaakt welke producten precies zullen worden getroffen. "Het zal gaan om vlees, kaas, bloemen, eigenlijk alles wat je uit de land- en tuinbouw kunt bedenken", vermoedt Van Berkum.

Groeimarkt

Nederland exporteert jaarlijks voor zo'n 1,5 miljard euro aan landbouwproducten naar Rusland, op een totale export van 80 miljard. "Dat is procentueel niet eens zo veel, maar de export is de laatste jaren flink toegenomen. Het werd gezien als een aantrekkelijke groeimarkt."

Teler Koos de Vries uit Erica vreest ook voor zijn komkommers. "Het is weer een domper op het geheel. We hebben het sowieso al moeilijk om onze productie voor een goede prijs af te zetten. We produceren ver onder de kostprijs. Als Rusland sluit, wordt dat nog moeilijker."

De Vries vreest dat de Europese markt nog verder verzadigd zal raken, met verdere prijsdalingen tot gevolg. "Als Polen niet meer kan exporteren naar Rusland, dan gaan zij ook naar Duitsland. Het aanbod wordt groter en de prijzen lager. Er is gewoon te veel productie in Europa."

Alternatieven

Volgens verslaggever Kysia Hekster in Moskou heeft Poetin beloofd dat zijn burgers niet de klos zullen worden van de boycot. "Hij is van plan de prijzen niet omhoog te laten gaan door te gaan importeren uit bijvoorbeeld Brazilië en Turkije. Ook wil hij de binnenlandse productie stimuleren."

Volgens Van Berkum liggen daar ook mogelijkheden voor Nederlandse boeren. "De klanten van die landen zijn potentiële klanten van Nederland. Als de markt van Brazilië met minder spullen komt te zitten door de vraag uit Rusland, kunnen wij hen bedienen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl