NOS NieuwsAangepast

Zorgen Kamer over situatie Irak

De Tweede Kamer wil weten of er snel hulp komt voor de vluchtelingen in Irak. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft daarover een brief naar minister Timmermans gestuurd. Hij stuurde de brief namens CDA, ChristenUnie, SP en SGP. Later lieten VVD, PvdA, GroenLinks en VoorNederland weten ook achter de brief te staan.

Er zijn vooral zorgen over de humanitaire situatie in het noorden van Irak. De partijen wijzen onder meer op de tienduizenden jezidi's, die gevlucht zijn voor ISIS-strijders en zonder voedsel en water zitten.

Omtzigt vraagt verder of de internationale gemeenschap, inclusief de Arabische landen, de misdaden van de terreurorganisatie ISIS collectief veroordeelt.

Misdaden tegen menselijkheid

ISIS-strijders willen in Irak en Syrië een islamitische staat stichten. Christenen, Koerden en jezidi's zijn de afgelopen weken gevlucht voor ISIS-strijders. Zondag werden plaatsen ingenomen waar voornamelijk jezidi's woonden.

De VN-Veiligheidsraad beschuldigde gisteren de terreurorganisatie van het plegen van misdaden tegen de menselijkheid. De raad maakt zich ook zorgen over de vele vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl