NOS NieuwsAangepast

"Duidelijkheid interventie in 48 uur"

Nederland heeft de juiste beslissing genomen door de Nederlandse onderzoekers terug te halen uit Oekraïne. Dat zegt oud-generaal-majoor Frans van Kappen.

Van Kappen sluit niet uit dat Rusland op een interventie aanstuurt. "Het spant er behoorlijk om. De komende 48 uur zullen bepalend zijn voor een eventuele politieke oplossing. Anders gaat er een ander hoofdstuk open", zei hij in Nieuwsuur.

Bescherming van burgers

Volgens Van Kappen zijn de Russen bezig met het creëren van een politieke basis voor een interventie. "De eerste zet is gedaan door de VN-Veiligheidsraad bij elkaar te roepen. De Russische ambassadeur wees daarbij op de verslechterde humanitaire situatie in Oekraïne."

De Russen zullen volgens hem het argument op tafel leggen dat Oekraïne zijn burgers niet beschermt. "Als een staat dat niet doet, mag de internationale gemeenschap ingrijpen. In dit geval zal Rusland de bal oppakken en aansturen op een humanitaire interventie."

Tienduizenden militairen

Aan de grens met Oekraïne hebben de Russen 20.000 troepen staan. Maar daar zal het niet bij blijven, denkt Van Kappen. "De Russen hebben op een afstand van 750 kilometer van de grens een oefening van een week georganiseerd met 40.000 militairen. Ook die manschappen kunnen ze snel naar de grens krijgen."

Volgens de oud-militair krijgt Nederland informatie over de situatie in Oekraïne van verschillende bronnen, waaronder de eigen inlichtingendienst en de NAVO. De keuze om de missie te staken komt voort uit al die stukjes informatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl