NOS NieuwsAangepast

"Internetcriminelen niet snel gepakt"

Een Russische bende heeft een recordaantal internetwachtwoorden, gebruikersnamen en e-mailadressen gestolen. Rick Gevers, expert op het gebied van internetcriminaliteit, denkt dat de bende niet snel gepakt wordt. "Rusland doet niet veel tegen dit soort bendes zolang ze het eigen land niet aanvallen."

Wat is de kans dat er gegevens van Nederlanders tussen zitten?

"De kans dat tussen zoveel gegevens Nederlanders zitten is natuurlijk aanwezig, maar dit lijkt zich vooral op Amerika te focussen. Waarom weet ik niet, maar bijna iedereen spreekt Engels, dus dat zal de reden zijn."

Het Cyber Security Centrum stelt een onderzoek in. Wat kunnen we daarvan verwachten?

"Zo'n onderzoek kan duidelijk maken welke Nederlanders er getroffen zijn en welke gegevens er precies zijn gestolen. Daar hebben we nu geen zicht op."

Is de kans groot dat de bende gepakt wordt?

"Vermoedelijk zitten hier Russen achter. Maar zolang een Russisch staatsburger het eigen land niet aanvalt, doen de Russen niet veel. Dan is zo'n crimineel daar dus veilig. Ondertussen wordt er wel wat meer tegen internetcriminelen gedaan, maar veel moeten we er niet van verwachten."

Wat kunnen mensen hier zelf tegen doen?

"Jezelf goed beveiligen op digitaal gebied. En niet te veel gevoelige gegevens laten rondslingeren op internet. Maar het probleem is dat we niet weten welke gegevens precies zijn gestolen, dus dan is het lastig om je daar tegen te weren. Ze zeggen dat er 420.000 websites gehackt zijn. Dus als je op een van die websites gegevens hebt ingevuld, valt daar nu niets meer tegen te doen. Het is ook lastig om erachter te komen of je ooit op zo'n website gegevens hebt ingevuld. Dat maakt het nog moeilijker."

Wat doen hackers met de gestolen gegevens?

"In dit geval lijkt het erop dat ze spam gaan versturen. Met een gestolen gebruikersnaam, mailadres en wachtwoord loggen ze in op jouw account en versturen ze onder jouw naam spamberichten naar anderen. Dat kan via mail, Twitter en Facebook, afhankelijk van wat ze precies gestolen hebben."

Verdienen die hackers daar iets mee?

"Ze zullen er in ieder geval geld mee verdienen. Hoeveel is lastig te zeggen. Gestolen creditcards leveren waarschijnlijk meer op, maar zoveel gegevens zijn ook wat waard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl