NOS NieuwsAangepast

"Nu de komeet echt onderzoeken"

Ook bij ruimtevaartcentrum ESTEC in Noordwijk wachtten tientallen medewerkers die betrokken zijn bij de missie van Rosetta in spanning op een signaal van het ruimtevaartuig.

Op het moment dat de bevestiging van de ESA-sonde doorkwam dat de beslissende manoeuvre goed was verlopen, ging er een daverend applaus door de zaal.

Tien jaar na de lancering van Rosetta is dit volgens Hans van der Lande van Noordwijk Space Expo een historisch moment voor de missie. "Dit betekent dat Rosetta nu om de komeet heen gaat. Het is helemaal gelukt."

Winterslaap

In januari was er al een ander spannend moment voor de Europese verkenner. Na zeven jaar moest Rosetta toen uit zijn 'winterslaap' ontwaken. Sindsdien verloopt de reis naar komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko voortvarend.

De aankomst bij de komeet vandaag was minder zenuwslopend dan de wake-upcall in januari, maar toch zat het ESA-personeel gespannen te wachten op het verlossende signaal.

"We hebben zo'n tien minuten in spanning gezeten", vertelt Van der Lande. "Het was de vraag of de stuurraketten van Rosetta hun werk goed zouden doen. En het is gelukt. Nu gaan we de komeet echt onderzoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl