NOS NieuwsAangepast

GL eist spoedonderzoek tunnel

GroenLinks wil dat minister Schultz een spoedonderzoek gaat doen naar de situatie van de Velsertunnel. In een geheim inspectierapport staat dat de Velsertunnel onveilig zou zijn vanwege achterstallig onderhoud.

GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren zegt: "Een burger kan aan een tunnel niet zien of die veilig is of niet. Hij of zij moet op de overheid kunnen vertrouwen, die de risico's moet inschatten".

Best alarmerend

Van Tongeren noemt de rapporten best alarmerend en wil dat als uit het spoedonderzoek blijkt dat de tunnel niet veilig is, er direct al dan niet tijdelijke maatregelen genomen worden.

Gedacht kan worden aan het omleiden of verminderen van verkeer of het verlagen van de maximumsnelheid.

Feiten niet onbekend

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat er geen onbekende feiten in het rapport staan. "We hebben ook eigen inspecties. Een aantal dingen wisten we en waren we aan het herstellen", zegt Ron van den Ende in het Radio 1 Journaal.

In het rapport staat dat de tunnel de veiligheid van de tunnel "onder het acceptabele niveau" is. "Dat wil niet zeggen dat de tunnel onveilig is. Een tunnel is veilig als alle systemen goed functioneren, en die doen het prima. Wat dit rapport wil zeggen is dat het in de toekomst ook goed blijft werken, met nieuwe technieken."

Dat het rapport al drie jaar oud is wil niet zeggen dat Rijkswaterstaat niets met de inhoud van het rapport heeft gedaan, zegt Van den Ende. "We hebben veel van de installaties in de tunnel vervangen. Met de renovatie gaan we er een nog een schepje bovenop doen. Er komen nieuwe vluchtwegen en nieuwe ventilatie. We blijven de tunnel onderhouden tot aan de renovatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl