NOS NieuwsAangepast

"Velsertunnel erg onveilig"

De Velsertunnel is erg onveilig door achterstallig onderhoud. Dat staat in een geheim inspectierapport dat in handen is van enkele Noord-Hollandse dagbladen.

Door jarenlange verwaarlozing en onachtzaamheid is de kans op ongelukken extra groot. In het rapport staat dat tientallen systemen in de tunnel onder het Noordzeekanaal vervangen hadden moeten worden.

Doordat dat niet is gebeurd, werken ze niet meer of zijn ze onveilig. Zo probeerden inspecteurs nooddeuren open te maken, maar dat lukte alleen met veel geweld.

De situatie op de A22 in de Velsertunnel wordt gedoogd, omdat die onder een overgangswet valt. Rijkswaterstaat zegt in de kranten dat de tunnel wel veilig is en dat het rapport een momentopname is.

Brandveiligheidsexpert

De brandveiligheidsexpert Ynso Suurenbroek heeft het inspectierapport gelezen en bevestigt dat er heel wat mis is met de Velsertunnel. "Je kan haast zeggen: wat mankeert er niet aan?" Het is volgens hem een dik rapport van meer dan 400 pagina's en staat vol met mankementen.

"Het tunnelventilatiesysteem lijkt niet goed te werken en dat geldt ook voor de branddetectie. Daarnaast zijn de vluchttunnels in slechte staat en kunnen er auto-ongelukken ontstaan door het slechte wegdek van de Velsertunnel."

Als een auto in brand vliegt, kan dat door de slechte staat van de tunnel ernstige gevolgen hebben, waarschuwt Suurenbroek.

Rijkswaterstaat wil de Velsertunnel de komende jaren renoveren, alleen al omdat hoge vrachtwagens zich regelmatig klem rijden in de tunnelbuis. Ook worden dan de verouderde installaties vervangen. In verband met de renovatie wil Rijkswaterstaat in 2016 de Velsertunnel tijdelijk helemaal afsluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl