NOS NieuwsAangepast

Executies VS gaan door na blunders

In de Amerikaanse staat Missouri is vannacht een terdoodveroordeelde geëxecuteerd. Het was de eerste executie sinds in Arizona eind vorige maand een dodelijke injectie opnieuw fout ging.

In Arizona waren vijftien doses nodig om een gevangene te doden, terwijl één al had moeten voldoen. Het was de zoveelste keer dit jaar dat een executie niet verliep zoals hoort. Zo stierf eerder al een gevangene aan een hartstilstand nadat de injectie niet goed had gewerkt.

Amerikaanse staten proberen vaker nieuwe medicijnencocktails uit. Doordat veel medicijnfabrikanten bezwaar hebben tegen het gebruik van hun product voor executies, zijn de vertrouwde middelen vaak niet beschikbaar.

Geen uitstel

De gevangene in Missouri, Michael Worthington, had uitstel van executie gevraagd vanwege alle blunders. Zowel de gouverneur als het Hooggerechtshof van de staat had dat verzoek afgewezen.

Worthington (43) had in 1995 ingebroken bij zijn buurvrouw en haar verkracht en vermoord. Zijn executie was de zevende in Missouri dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl