NOS NieuwsAangepast

Premier onduidelijk in Schots debat

Het eerste tv-debat over een mogelijke onafhankelijkheid van Schotland is volgens analisten gisteravond uitgelopen op een nederlaag voor premier Salmond. De regeringsleider is voorstander van onafhankelijkheid, maar kon in het debat niet overtuigen. Zijn tegenstrever, oud-minister Darling, kwam veel beter uit de verf.

Het ontbrak Salmond vooral aan een duidelijke economische visie voor een onafhankelijk Schotland. Ook was hij onduidelijk over welke munteenheid zou moeten gelden in Schotland. Hij bleef bij zijn punt om het Britse pond te behouden, terwijl de Britse regering zegt dat dat geen optie is bij een afscheiding.

Darling benadrukte regelmatig dat Schotland economisch beter af is als het onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk.

Peilingen

Ook de peilingen voor en na het debat wijzen in de richting van een verlies voor Salmond, zegt correspondent Anne Saenen.

"De Schotse televisiezender STV liet na het debat weten dat 56 procent van de kijkers vond dat Darling het debat had gewonnen, terwijl 44 procent van mening was dat Salmond als winnaar uit de bus kwam."

Respect

Tijdens het debat liepen de emoties hoog op, zegt Saenen. "De twee kandidaten vielen elkaar vaak in de rede. Maar niet alleen de kandidaten; ook het publiek reageerde emotioneel. De leider van het debat moest een paar keer vragen om de politici met respect te behandelen."

Op 18 september gaan ruim 4 miljoen Schotten naar de stembus voor een referendum over de onafhankelijkheid. Ongeveer een kwart van de kiezers weet nog niet of ze voor of tegen gaan stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl