NOS NieuwsAangepast

Oud-SS'er in Duitsland berecht

Een 93-jarige man uit Hamburg wordt in Duitsland vervolgd voor een massaslachting die hij als SS-commandant aanrichtte in een Italiaans dorp. De oud-SS'er was al tot levenslang veroordeeld in Italië, maar hij is nooit berecht omdat de Duitse wet geen uitlevering van eigen onderdanen toestaat.

Nu heeft het gerechtshof in Karlsruhe bepaald dat de man kan worden vervolgd. De Waffen-SS vermoordde op 12 augustus 1944 in het dorp Sant'Anna di Stazzema 560 mensen, onder wie 130 kinderen. Ze werden doodgeschoten of met handgranaten vermoord.

In 2005 werden voor die oorlogsmisdaad in Italië tien Duitsers bij verstek tot levenslang veroordeeld. Geen van hen heeft die straf uitgezeten, omdat ze niet werden uitgeleverd. Onder hen is de nu 93-jarige Gerhard Sommer, die de bevelhebber was.

Moord

Inmiddels heeft de Duitse justitie de vervolging voor moord op zich genomen. Doodslag zou na al die jaren verjaard zijn, maar moord niet. Volgens de Duitse justitie is het duidelijk dat het om moord gaat; de SS'ers konden zien dat het om gewone burgers ging en niet om partizanen.

Overlevenden en nabestaanden hadden in Duitsland een procedure aangespannen om Sommer alsnog vervolgd te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl