NOS NieuwsAangepast

"Siberisch luchtruim mogelijk dicht"

Rusland dreigt het luchtruim boven Siberië te sluiten voor Europese vluchten naar Azië. Een Russische krant schrijft dat de Russische premier Medvedev dat overweegt als reactie op de Europese sancties tegen het land.

Vorige week voegde de EU de Russische luchtvaartmaatschappij Dobrolet toe aan een lijst van personen en instellingen waar geen zaken mee mogen worden gedaan.

Dobrolet, een budgetmaatschappij van de nationale Russische vliegmaatschappij Aeroflot. vliegt op de stad Simferopol op de Krim en de EU noemt de Russische annexatie van dat schiereiland illegaal. Gisteren maakte Dobrolet bekend dat het voorlopig niet meer vliegt.

Repressailles

Medvedev sprak vandaag met de minister van Transport en een bestuurder van Aeroflot. Na afloop zei hij dat Rusland represailles moet overwegen. Volgens de zakenkrant Vedomosti, die zich baseert op bronnen binnen ministeries, wordt er gesproken over het sluiten van het Siberische luchtruim.

Die maatregel zou voor Europese luchtvaartmaatschappijen tot hoge kosten leiden. De vliegtuigen moeten dan omwegen maken, en dat kost veel extra brandstof.

Rusland krijgt nu geld als vliegtuigen de route nemen. Dat zou het land mislopen als het luchtruim wordt gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl