NOS NieuwsAangepast

MH17-tandarts: zware klus

De Belgische forensisch tandarts Christl Verbiest heeft afgelopen week geholpen met de identificatie van de slachtoffers van vlucht MH17. "Het was een zware klus", vertelt ze op de Belgische Radio 1. In totaal heeft Verbiest 200 kisten met stoffelijke overschotten onderzocht.

De identificatie verloopt volgens een vast stramien in de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum, de identificatiestraat genoemd. Nadat een kist is binnengekomen worden er vingerafdrukken genomen en wordt het lichaam beschreven en gefotografeerd. Vervolgens wordt DNA afgenomen en als laatste wordt het gebit vastgelegd. "De forensisch tandartsen doen een tandheelkundig onderzoek en nemen een RX-scan van de meest specifieke zaken in de mond", vertelt Verbiest. Het gebit, vullingen, kronen of bruggen.

Verwerken

De identificatie van de MH17-slachtoffers is te vergelijken met het proces na de tsunamiramp. "Alleen ligt het psychologisch nu wel anders. We hebben geen macht over de natuur maar deze crash had niet moeten gebeuren." De indrukken die Verbiest krijgt tijdens het werk, verwerkt ze met collega's. "Het is voor mij voorbij als ik thuiskom. Ik kan daar niet over mijn werk praten. Met collega's spreek je er elke avond over."

Het kan nog maanden duren voordat alle slachtoffers in de kazerne in Hilversum zijn geïdentificeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl