NOS NieuwsAangepast

"Sancties Westen krijgen gevolgen"

Een Russische zakenkrant schrijft dat er gedacht wordt over een verbod op trans-Siberische vluchten van Europese luchtvaartmaatschappijen. Die kunnen dan vanuit Europa niet meer via Siberië naar Azië vliegen. "Zo zullen er ongetwijfeld meer tegenacties volgen", zegt verslaggever Kysia Hekster vanuit Moskou.

Hoe wordt er in Rusland gereageerd op de sancties die westerse landen tegen Rusland hebben ingesteld?

"De plaatsvervangend minister van Defensie heeft laten weten dat zijn ministerie het Duitse Rheinmetall voor de rechter wil dagen. Dat is het Duitse bedrijf dat in Rusland een trainingscentrum zou ontwikkelen. Gisteren werd bekend dat die deal niet doorgaat. Daarmee gaat Duitsland verder dan de EU-sancties die zijn afgesproken. Daar staat in dat bestaande contracten met Rusland wel mogen worden nagekomen. En daar wil Rusland nu naar kijken, ze willen dat Duitsland het contract alsnog nakomt. En anders dagen ze Rheinmetall voor de rechter. De Russen willen het er niet zomaar bij laten zitten."

Welke andere tegenacties komen er?

"Een zakenkrant schrijft dat er gedacht wordt over een verbod op trans-Siberische vluchten van Europese luchtvaartmaatschappijen. Die kunnen dan vanuit Europa niet meer via Siberië naar Azië vliegen. Zo zal er ongetwijfeld meer volgen. Hoeveel en wanneer, dat is afwachten. Rusland wil vooral uitstralen dat het ze allemaal niet zo interesseert. Dat sancties contraproductief werken, dat ze vooral schade zullen aanrichten in de landen die ze instelden. Maar dat is natuurlijk een beetje een optimistisch beeld dat niet helemaal met de realiteit in overeenstemming is."

Heeft president Poetin zelf al van zich laten horen over de sancties?

"Poetin heeft dit weekend tegen Obama gezegd dat hij denkt dat de sancties contraproductief zijn. Verder hult hij zich in stilzwijgen. Hij zegt verder niets over de sancties. Dat laat hij over aan zijn ministers. Het beeld dat wordt uitgestraald is: wij hebben het buitenland niet nodig."

En de Russen zelf, hoe denken zij over de sancties?

"Een deel van de bevolking vindt dat Rusland niet al te afhankelijk moet zijn van het Westen. En dat is precies het beeld dat het Kremlin wil uitstralen. En dat horen ze ook via de staatsmedia. Die zijn actief in het verspreiden van de boodschap van het Kremlin. Dat geeft interessante verschijnselen. Bijvoorbeeld dat zo n 85 procent van de bevolking achter het beleid van Poetin zegt te staan. Ze vinden dat Poetin uitermate kalm en verstandig heeft gereageerd op de provocaties die uit Oekraïne komen. Maar er zijn ook meer radicale geluiden te horen. Mensen die roepen om inzet van het Russische leger. Zij vinden het optreden van Poetin veel te gematigd."

Gaat Poetin daar gevolg aan geven?

"Dat is nog onduidelijk. Poetin zegt er al tijden niets over. Je leest hier dat hij afstand wil gaan nemen van de pro-Russische separatisten. Bijvoorbeeld als zou blijken dat zij inderdaad verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Er wordt ook gespeculeerd dat Poetin toch het leger Oekraïne in wil sturen. Onder het mom van een humanitaire interventie. Zoals eerder in Georgië gebeurde. Vooralsnog is er niemand die het zeker weet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl