NOS NieuwsAangepast

Arrestatie Anne Frank blijft raadsel

Het is vandaag precies 70 jaar geleden dat Anne Frank en haar familie werden verraden en gearresteerd. Op 4 augustus 1944 werden alle onderduikers van het Achterhuis opgepakt en naar concentratiekampen gedeporteerd. Hun lot is een bekende geschiedenis. Maar na 70 jaar blijft het een mysterie waarom de Duitse Sicherheitsdienst die dag op de Prinsengracht op de stoep stond bij het Achterhuis.

Veel vragen

In het Anne Frank Huis wordt deze dagen geen speciale aandacht besteed aan de arrestatie 70 jaar geleden. "Over het verraad en de arrestatie van Anne Frank zijn veel theorieën, maar sluitende antwoorden hebben we niet. Het is voor ons daarom heel moeilijk om er een tentoonstelling over te maken", stelt Teresien da Silva, hoofd van de afdeling collecties van de Anne Frank Stichting. "We willen de bezoeker antwoorden geven, geen veronderstellingen."

Meer dan dat er een anonieme tip kwam over de onderduikers in het Achterhuis is er eigenlijk niet bekend. Da Silva: "Direct na de Tweede Wereldoorlog zijn veel belangrijke vragen niet gesteld. Bijvoorbeeld, hoe kwamen agenten van de Duitse Sicherheitsdienst aan de informatie? Wat verwachtten ze in het Achterhuis aan te treffen? Kortom, waarom gingen ze naar de Prinsengracht?"

Raadsel

De Anne Frank Stichting doet nog altijd onderzoek naar de laatste dag van Anne Frank in het Achterhuis. "Als er nieuwe aanknopingspunten zijn onderzoeken we die. Helaas zijn nieuwe sporen wel schaars. Alle betrokkenen uit 1944 zijn inmiddels overleden. Het verraad en de arrestatie van de familie Frank zal waarschijnlijk altijd een raadsel blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl