NOS NieuwsAangepast

Aanslagen Jeruzalem, strijd luwt

In de Gazastrook is de strijd vandaag geluwd, terwijl in Jeruzalem twee aanslagen zijn gepleegd. In West-Jeruzalem reed een man in een graafmachine een paar keer op een lijnbus in. Een politieman schoot de chauffeur dood.

Een voetganger was daarvoor door de graafmachine overreden. De bus kantelde door de botsingen, waarbij vijf passagiers en omstanders gewond raakten.

Burgemeester Barkat van Jeruzalem zei dat door het optreden van de politieman erger is voorkomen. De aanslag was in een orthodox deel van West-Jeruzalem. Barkat deed een oproep tot kalmte aan de bevolking. In de stad is de spanning door de strijd in de Gazastrook te snijden.

Schutter

Korte tijd later meldde de politie dat een militair in Jeruzalem was beschoten door iemand die er op een scooter vandoor ging. De politie zoekt de dader in Oost-Jeruzalem. De militair is ernstig gewond.

In de Gazastrook gold vandaag een eenzijdig door Israël afgekondigd eenzijdig humanitair bestand, dat liep van 09.00 uur tot 16.00 uur. Israël had gezegd dat het bestand niet van toepassing was in gebieden waar het leger nog operaties uitvoert. Rafah en omgeving in het zuiden van de Gazastrook waren helemaal uitgezonderd van het bestand.

Kort na het ingaan van het bestand beschoot Israël een huis in een vluchtelingenkamp waarbij drie doden en dertig gewonden vielen. Bij een andere beschieting kwam een leider van de Islamitische Jihad om. Hamas had meteen al meegedeeld dat het sceptisch was over de gevechtspauze.

Mede door het terugtrekken van een deel van de Israëlische troepen lijkt de strijd in de Gazastrook te luwen.

In Caïro voeren vertegenwoordigers van Hamas en de Islamitische Jihad overleg met de Egyptische regering over de mogelijkheden van een langdurig bestand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl