NOS NieuwsAangepast

Irak steunt Koerden tegen ISIS

Het Iraakse leger gaat de Koerdische strijdkrachten in het noorden van Irak helpen ISIS te bestrijden. De Koerdische strijdkrachten krijgen luchtsteun vanuit Bagdad. Die steun is opmerkelijk, omdat de verhoudingen tussen de autonome Koerden en de regering de laatste tijd gespannen waren.

Het Koerdische leger heeft een groot offensief tegen ISIS gepland, zo maakten de autoriteiten bekend. Ze willen onder meer de noordelijke miljoenenstad Mosul heroveren. Een kolonel verwacht dat de tegenaanval in 72 uur voorbij kan zijn.

Grote overwinning

Afgelopen weekend boekten de soennitische strijders van ISIS hun eerste grote overwinning op de Koerden, door enkele dorpen, een olieveld en een grote stuwdam te veroveren. Tot die tijd hadden de Koerden ISIS nog weten te keren.

Zeker 25 Koerdische strijders kwamen om. Nog eens 120 raakten gewond. ISIS zegt daarnaast tientallen Koerdische strijders gevangen te hebben genomen.

Op de vlucht

Ongeveer 40.000 inwoners zijn de door ISIS veroverde plaatsen Sinjar en Zumar ontvlucht. Zij behoren tot een religieuze minderheid. Volgens een vertegenwoordiger van de geloofsgemeenschap zijn duizenden van hen gedood. Net als de christenen in de miljoenenstad Mosul kregen ze de keus: bekeren tot de islam, een speciale belasting betalen of de dood.

ISIS, een afkorting van Islamitische Staat in Irak en Syrië, heeft grote delen in het noorden en westen van Irak in handen. Eind juni riepen ze hier een kalifaat uit. Volgens de Verenigde Naties zijn sindsdien ruim een half miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl