NOS NieuwsAangepast

"Shell faalt in reiniging Nigerdelta"

Shell en Nigeria falen in de aanpak om de door olie vervuilde Nigerdelta schoon te maken. Dat zeggen verscheidene organisaties, waaronder Amnesty International en Milieudefensie, in een rapport over de vooruitgang van de opruimwerkzaamheden in het vervuilde gebied.

In 2011 stelde het milieuprogramma van de VN vast dat Shell en de Nigeriaanse overheid tekortschoten in het schoonmaken van de olievervuiling. Zo bleken plekken waarvan Shell beweerde dat ze waren gereinigd, nog steeds vervuild te zijn.

Shell beloofde toen verbetering, maar sinds het onderzoek is het oliebedrijf volgens de organisaties doorgegaan met het gebruiken en verdedigen van reinigingsmethodes van olievlekken die de Verenigde Naties als ongeschikt hebben bestempeld.

Sabotage

Shell zegt zich niet in het rapport te herkennen. "We erkennen dat er een probleem is daar, maar wat niet klopt is dat er geen vooruitgang is geboekt", zegt een woordvoerder. Volgens Shell heeft het bedrijf wel degelijk geïnvesteerd in het gebied, met name in voorzieningen voor de lokale bevolking.

Daarnaast, zegt Shell, is het niet aan het Nederlands-Britse oliebedrijf alleen om de Nigerdelta schoon te maken. Een gecoördineerde en gezamenlijke actie van alle betrokkenen zorgt volgens het bedrijf voor een betere oplossing.

"Een partij redt het niet", vervolgt de woordvoerder. "We hebben bijvoorbeeld ook veel te maken met sabotage. De realiteit is dan dat we dweilen met de kraan open."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl