NOS NieuwsAangepast

Cel voor bejaarde om smeergeldkip

Een Roemeense vrouw van 73 jaar is tot vier jaar cel en een boete veroordeeld omdat ze een kip had meegebracht voor haar arts. Volgens de rechter is er sprake van smeergeld en dat is verboden. De uitspraak is definitief.

De Roemeense zender Antena 3 meldt dat de zaak voor veel opschudding heeft gezorgd. Een speciale eenheid van de anti-corruptiepolitie viel met veel machtsvertoon haar huis binnen en nam haar mee voor verhoor.

Tijdens dat verhoor vertelde de vrouw dat ze verschillende kwalen heeft. Ze wilde graag in een ziekenhuis worden opgenomen waar een kennis van haar werkt. De arts zou dat moeten regelen en om hem in een goede stemming te brengen had ze een kip voor de man meegenomen.

Communisme

Het is in Roemenië voor ouderen nog altijd de normaalste zaak van de wereld om cadeaus mee te brengen voor medici, advocaten, docenten en rechters, een praktijk die nog uit de communistische periode stamt. Maar nu wil de Roemeense overheid alles wat ook maar op corruptie lijkt met wortel en tak uitroeien.

De 73-jarige vrouw is voor het aanbieden van de kip veroordeeld voor "machtsmisbruik". Ze heeft de president nog een brief geschreven om van haar straf af te komen, maar zonder resultaat.

Zelfmoord

Volgens de tv-zender hebben de afgelopen maanden zeker vijf bejaarde Roemenen zelfmoord gepleegd nadat zij waren verhoord voor soortgelijke praktijken. De angst om voor jaren achter de tralies te verdwijnen was zo groot dat ze besloten een einde aan hun leven te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl