NOS NieuwsAangepast

Reddingsbrigade: red niet zomaar

Mensen die een drenkeling zien, moeten niet zelf een reddingsactie ondernemen. De kans is groot dat de redder zelf in de problemen komt, zegt Reddingsbrigade Nederland.

Gisteren raakte in Katwijk een Duits meisje dat een vriendinnetje probeerde te redden in moeilijkheden. Ze kon well uit het water worden gehaald, maar overleed afgelopen nacht in het ziekenhuis. Haar vader, die geprobeerd had haar te redden, heeft die poging ook niet overleefd.

De reddingsbrigade begrijpt de neiging om hulp te willen verlenen, maar adviseert dat alleen te doen als de redder daarvoor getraind is en de omstandigheden goed kent.

Luchtbed

Wie iemand in nood ziet, kan volgens de organisatie beter de drenkeling goed in de gaten houden en de hulpdiensten bellen. "Geef aan dat je hulp inschakelt", zegt een medewerker. "Het beste kun je zo snel mogelijk 112 bellen."

Ook het toewerpen van een voorwerp kan levens redden. "Kijk om je heen of je iets voorhanden hebt, zoals een plastic bal, tas, luchtbed of reddingsboei om naar de drenkeling te werpen."

Eigen veiligheid

Het is vooral belangrijk dat mensen het eerst aan hun eigen veiligheid denken. Ga pas het water in als het echt niet anders kan, benadrukt de reddingsbrigade.

"Je moet altijd afwegen of jij wel degene bent die iemand moet redden", vervolgt de medewerker. "Als je gedronken hebt, of als je weet dat je snel kramp krijgt, kun je beter het water niet ingaan. Als je wel het water ingaat, moet je in elk geval zeker weten dat iemand je heeft gezien en weet dat je bezig bent met het redden van iemand."

Laat je meesleuren

Volgens Reddingsbrigade Nederland komen mensen snel in de problemen door sterke stroming. "Probeer dan niet zo snel mogelijk de kortste weg naar het strand te zwemmen, maar laat je meesleuren door de stroom, ook al kom je dan verder in zee terecht. Van daaruit kun je dan vaak rustig terugzwemmen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl