NOS VoetbalAangepast

KNVB wil proef met videoarbitrage

De KNVB hoopt in oktober toestemming van de FIFA te krijgen voor een proef met videoarbitrage. De bond experimenteert al langer met het gebruik van videobeelden om scheidsrechterlijke beslissingen te toetsen, maar wil dat scheidsrechters al tijdens de wedstrijd een beroep op de beelden kunnen doen.

De bond heeft dat verzoek ingediend bij de International Football Association Board, die over de spelregels gaat. Als de IFAB akkoord gaat, zou de proef dit kalenderjaar nog uitgerold moeten worden in de beloftencompetitie. Als het experiment slaagt, wil de bond het doorzetten naar de halve finales en finale van het bekertoernooi.

Daarnaast wil de KNVB gebruik maken van 'challengers', waarbij trainers één keer per helft een beslissing aan de videoscheidsrechter mogen voorleggen. Die zou dan binnen vijf tot vijftien seconden een besluit moeten nemen.

Doellijntechnologie

Net als vorig seizoen wordt er bij enkele eredivisiewedstrijden doellijntechnologie ingezet. Het systeem wordt tot de winterstop gebruikt bij de thuisduels van Ajax en verhuist dan naar De Kuip, waar het naast de thuiswedstrijden van Feyenoord zal worden gebruikt in de bekerfinale.

De techniek had afgelopen zondag ook al gebruikt moeten worden in de Arena in het duel om de Johan Cruijff-schaal, maar de KNVB achtte het systeem toen niet honderd procent betrouwbaar. De bond hoopt het systeem komende zondag wel op orde te hebben voor het eerste competitieduel van Ajax tegen Vitesse.

Geel voor tekst op shirt

Bij de jaarlijkse scheidsrechtersbijeenkomst in Zeist werd ook de enige regelwijziging voor komend seizoen bekend gemaakt. Voetballers die een shirt met een persoonlijke, politieke of religieuze boodschap dragen én tonen worden vanaf nu bestraft met een gele kaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl