NOS NieuwsAangepast

"Er zat humor in al zijn tekeningen"

Schrijver en dichter Ted van Lieshout werkte jarenlang samen met de gisteren overleden illustrator Sieb Posthuma. Ze maakten samen vier kinderboeken. "Onze samenwerking liep gesmeerd. Ik schreef en hij tekende. We waren wel kritisch maar inspireerden elkaar ook", aldus Van Lieshout.

Hij herinnert zich Posthuma als een harde werker. "Hij was ontzettend druk dus je moest wel eens wachten op een tekening, maar als hij eenmaal aan het werk was, hield hij niet meer op."

Luchtig

De samenwerking tussen de twee begon toen Posthuma Van Lieshout benaderde en vroeg of hij wat gedichten mocht illustreren. "Ik vond het heel leuk toen ik zag wat hij ermee deed. Zijn stijl was licht, luchtig en opgewekt. Als hij één lijn zette, moest je al glimlachen. Er zat humor in alles wat hij tekende."

Van Lieshout weet nog een specifiek voorbeeld. "Ik had een gedicht geschreven over een dood konijntje. Posthuma tekende een ernstige tekening van twee mannen bij een kist, maar de kist had twee oren. In elke tekening. Zo'n kleine glimlach zat er altijd in."

Uniek

Sieb Posthuma heeft een unieke plaats in de kinderboekenillustratiekunst, stelt Van Lieshout. "Zijn onvervangbaarheid zal me bijblijven. Hij had iets volstrekt unieks en dat komt nu nooit meer terug."

Posthuma was ook blij met de successen die hij had, zoals de twee Gouden Penselen die hij won. "Ik weet wel zeker dat hij ervan genoot. Dat maakt het voor ons zo moeilijk om te beseffen dat hij dood is. Hij had zo'n mooie toekomst voor zich."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl