NOS NieuwsAangepast

Eenzijdig bestand Gaza ingegaan

In de Gazastrook is om 9.00 uur een eenzijdig staakt-het-vuren ingegaan. Het Israëlische leger zegt de komende zeven uur geen raketten af te vuren richting Gaza, zodat hulpgoederen kunnen worden binnengebracht.

Tijdens het bestand kunnen Palestijnen naar hun huis terugkeren. Het staakt-het vuren geldt niet voor de plaats Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Hier is Israël nog bezig met het opsporen en vernietigen van smokkeltunnels.

Volgens het Palestijnse ministerie van gezondheid werd het staakt-het-vuren direct na het ingaan verbroken door Israël. Bij een bombardement op een huis in de Gazastrook zijn volgens een woordvoerder vijftien mensen gewond zijn geraakt.

Schending

Het is dan ook maar vraag hoelang het bestand overeind blijft, zegt NOS-correspondent Monique van Hoogstraten vanuit Tel Aviv. Vrijdag was er ook een humanitair bestand in de Gazastrook en dat hield niet meer dan een paar uur stand, terwijl het drie dagen had moeten duren.

"Israël heeft het bestand niet overlegd met de andere kant", vertelt Van Hoogstraten. "Je kunt er bijna van uitgaan dat Hamas het bestand gaat schenden."

Het Israëlische leger heeft gezegd dat het wel terugschiet als Israël wordt aangevallen."Als er raketten op niet-bevolkte gebieden in het zuiden van Israël worden geschoten, dan houdt Israël zich er nog wel aan", stelt Van Hoogstraten. "De situatie wordt anders als er bijvoorbeeld een Israëlische militair wordt gedood."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl