Eerste euthanasiespreekuur
De NVVE, Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, gaat overal in het land euthanasiespreekuren organiseren voor leden. Hier krijgen de leden hulp bij het opstellen van een wilsverklaring of een euthanasieverklaring. Daarin staan wensen over euthanasie en het voortzetten van medische behandeling in de toekomst.
Uit onderzoek van de NVVE blijkt dat veel leden niet met de huisarts durven te praten over hun wensen. En dat gesprek is belangrijk, want de huisarts is degene die de wensen later kan uitvoeren. De NVVE wil met deze spreekuren stimuleren dat mensen die nadenken over euthanasie daarover ook met hun huisarts en familie gaan praten.
Hans van Amstel van de NVVE draait sinds dit weekeinde spreekuren in Breda: "De wilsverklaring heeft geen juridische status. Het is wel een handige manier om je wensen goed onder woorden te brengen. En zo kun je ook de huisarts en de familie laten weten wat je wilt. Het is de bedoeling dat je de wilsverklaring met de huisarts en de familie bespreekt zodat die rekening met je wensen kunnen houden."
Anke Groenewoud (63) is op het eerste spreekuur in Breda. Ze heeft in haar omgeving gezien dat euthanasie niet meer te regelen is als iemand dement wordt. "Je moet die zaken regelen als je nog goed bij je hoofd bent. Daarom wil ik het met mijn familie en huisarts gaan bespreken. En hier hoop ik te horen hoe ik dat het beste aanpak."
Artsenfederatie KNMG waarschuwt ervoor dat je euthanasie niet kunt regelen met een wilsverklaring. Een wilsverklaring heeft geen enkele juridische status. KNMG raadt iedereen aan om naar de huisarts te gaan met vragen over euthanasie.