NOS NieuwsAangepast

Vandaag drie kisten naar Nederland

Vanmiddag komen op vliegbasis Eindhoven drie kisten aan met de stoffelijke resten van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Het is de vijfde repatriëringsvlucht vanuit Oekraïne. Het vliegtuig landt rond 16.00 uur.

De kisten worden onder politiebegeleiding naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. Alle nabestaanden van de slachtoffers zijn uitgenodigd bij de aankomst in Eindhoven. Namens het kabinet zijn vice-premier Asscher en minister Schippers aanwezig.

Waardig en respectvol

Volgens kolonel Johan van Soest, commandant van vliegbasis Eindhoven, wordt alles zoveel mogelijk hetzelfde gehouden als bij de vorige repatriëringsvluchten. "We vinden het belangrijk dat alles waardig, respectvol en met veel toewijding gebeurt. Dus we pakken het net zo aan als de vorige keren. We gaan ervoor zorgen dat het weer heel netjes gaat. De ceremonie ziet er wel iets anders uit, want we hebben nu drie kisten en één vliegtuig. Het zal iets minder lang duren."

De kisten komen aan in een Hercules-transportvliegtuig. Eerder werden ook de Australische C-17-toestellen ingezet voor het ophalen van de stoffelijke overschotten. Een van de drie C-17's die op Eindhoven staan, gaat vandaag weer naar terug naar Australië.

De overige twee worden nog ingezet voor de missie in Oekraïne, samen met de Nederlandse Hercules-toestellen. Van Soest: "We hebben nu twintig vluchten gemaakt met de C-17's en ook twintig met onze eigen Hercules-vliegtuigen. Zolang er behoefte is aan goederen daar, blijven we dat doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl