NOS NieuwsAangepast

"Slaap op rampplek Oekraïne"

De marechaussees die in Oost-Oekraïne meewerken aan de berging van lichamen en spullen moeten op de rampplek blijven slapen. Dat stelt de Nederlandse Officieren Vereniging.

Brigadegeneraal bd. Ruud Vermeulen, voorzitter van de vereniging, wijst erop dat marechaussees getraind zijn om onder buitengewone omstandigheden te functioneren. "Zij hebben geen hotels nodig, maar nemen hun eigen tentje en slaapzak mee. Eten gevechtsrantsoenen en hebben de conditie en het uithoudingsvermogen om van de vroege ochtend tot de late avond, zolang het daglicht is, te zoeken naar slachtoffers."

De keuze om in Donetsk te bivakkeren "lijkt op zijn zachtst gezegd niet slim", schrijft Vermeulen op de website van de vereniging. Hij wijst erop dat de stad belegerd en ingesloten is en voegt eraan toe: "Verplaatsen in een oorlogsgebied is het gevaarlijkste wat er is."

In een toelichting in het Radio 1 Journaal zegt Vermeulen dat de marechaussees onderweg net zo goed een doelwit kunnen zijn als op de rampplek zelf. "Als je zorgt dat je zichtbaar en herkenbaar bent, is onze overtuiging dat je veiliger bent op de rampplek dan wanneer je elke dag die rit maakt."

"Vreemd voorstel"

Sinds kort verblijft het team van de missie overigens niet meer in Donetsk maar in Soledar, zo'n 80 kilometer van de rampplek. Van daaruit is het rampgebied gemakkelijker te bereiken.

Het ministerie van Defensie noemt in een reactie het voorstel van Vermeulen vreemd. Slapen op de rampplek zou onnodige risico's met zich meebrengen. Een woordvoerder benadrukt verder dat de onderzoekers nu in Soledar zijn en dat daar goed over nagedacht is.

Verslaggever Gert-Jan Dennekamp, die in Oost-Oekraïne is, zegt dat slapen op de rampplek mogelijk is, maar het is volgens hem zeer de vraag of het veilig is. "Er wordt dichtbij gevochten, er slaan iedere keer weer granaten in. Recent waren Australiërs in een dorp waar geschoten werd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl