NOS NieuwsAangepast

Water Ohio ondrinkbaar door algen

De 400.000 inwoners van de Amerikaanse stad Toledo mogen het water uit de kraan niet drinken. Vanwege toxines in het water is het niet geschikt voor consumptie.

Het verbod werd gisteren ingesteld. Hoewel de concentraties van de giftige stof inmiddels weer iets zijn gezakt, zijn nog meer tests nodig. Daarom is nog niet duidelijk wanneer het water weer kan worden gebruikt.

Waarschijnlijk zijn de toxines afkomstig van algen die in Eriemeer groeien. De stad haalt haar drinkwater uit dat meer, maar doordat er ook veel mest in geloosd wordt, tieren de algen er welig.

Noodtoestand

Inwoners van de stad wordt afgeraden het water te drinken, maar ook afwassen en tandenpoetsen is niet verstandig. Kleine kinderen zouden er niet eens mee mogen wassen. Het water koken werkt averechts, doordat de concentratie toxine door het verdampte water juist toeneemt.

De gouverneur van de staat Ohio heeft de noodtoestand uitgeroepen, zodat de Nationale Garde kan worden ingezet om water rond te brengen in de stad. Mensen stonden lang in de rij met lege flessen om water te krijgen en alle flessen water in de stad zijn uitverkocht.

Wetenschappers hadden al voorspeld dat de algen dit jaar vanwege het warme weer tot problemen zouden kunnen leiden, maar dat dat zo vroeg in het jaar al gebeurt, is verrassend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl