NOS NieuwsAangepast

Clinton prijst oude aartsvijand

Bill Clinton heeft tijdens een herdenkingsdienst zijn voormalige aartsvijand Richard Mellon Scaife geëerd. De miljardair voerde tijdens de jaren negentig een verbeten strijd tegen de president, maar de twee werden later vrienden.

Clinton zelf memoreerde tijdens zijn toespraak aan de bitterheid die er ooit tussen de twee was geweest. "Als je me op de dag dat ik het Witte Huis verliet had gevraagd wat het meest onwaarschijnlijke was dat ik zou gaan doen, dan had dit hoog op de lijst gestaan", zei hij in zijn toespraak.

'Enorme samenzwering'

Scaife, die vorige maand op 82-jarige leeftijd overleed, was de erfgenaam van het Mellon-fortuin, dat zijn oudoom Andrew Mellon als oliebaron en bankmagnaat had vergaard. Tijdens Clintons ambtstermijn wendde hij miljoenen aan om de president zwart te maken.

Zo financierde Scaife onderzoeken naar een onroerendgoedschandaal van de Clintons en de Lewinsky-affaire. Ook probeerde hij te bewijzen dat belangrijke getuigen uit de weg waren geruimd. Zo geloofde hij niet dat een assistent van Clinton zelfmoord had gepleegd.

In een interview zei Hillary Clinton ooit dat er een "vast right-wing conspiracy" (een enorme rechtse samenzwering) tegen haar man werd gevoerd. Scaife was daarvan een van de belangrijkste aanjagers.

Meer gemeen

Na zijn ambtstermijn wist de New Yorkse burgemeester Koch de beide mannen ervan te overtuigen dat ze meer gemeen hadden dan ze beide dachten. Zo was de libertijnse Scaife ook voor het recht op abortus en het homohuwelijk en bewonderde hij Clintons inzet op het gebied van aids-bestrijding.

De nieuwe vriendschap ging zelfs zo ver dat Scaife uiteindelijk geld doneerde aan Clintons stichting. Ook sprak hij in 2008 zijn steun uit voor de presidentscampagne van Hillary Clinton in haar strijd tegen Obama.

"Hij vocht zo hard als hij kon voor waar hij in geloofde, maar was ook niet doof en blind om zijn meningen bij te stellen, hoe overtuigd hij er ook van was", zei Clinton over de ommezwaai. "Verschillen helpen ons definiëren wie we zijn, maar ze hoeven ons niet op een afstand te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl