NOS NieuwsAangepast

Nu geen stoffelijke resten gevonden

Het team dat onderzoek doet in het rampgebied in Oekraïne heeft vandaag een gebied van zes vierkante kilometer doorzocht. Er zijn geen menselijke resten gevonden, maar wel persoonlijke bezittingen van slachtoffers.

Vandaag werd op een andere locatie gewerkt dan de eerste twee dagen. Toen werd onderzoek gedaan bij een kippenboerderij in Grabove, waar de romp neerkwam. Vandaag werd er een paar kilometer verderop gewerkt, bij het dorp Rozsypne.

Ook in Torez zijn spullen geborgen. Die waren in een treinwagon op het station gelegd. Volgens de leider van de bergingsmissie, Pieter-Jaap Aalberberg, was de wagon nog verzegeld. De koffers, tassen en camera's leken ongeschonden opgeslagen te zijn.

Luchtbrug

De persoonlijke bezittingen zijn meegenomen naar de uitvalsbasis van het repatriëringsteam in Soledar. Vandaar worden de spullen via Charkov naar Nederland gebracht. Die vlucht komt morgen aan in Eindhoven.

Naar verwachting worden de komende tijd weer vaker vluchten uitgevoerd van Charkov naar Nederland.

Het was de derde dag dat het team van Nederlandse en Australische experts kon werken in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. Morgen gaan ze waarschijnlijk naar twee plekken aan de westkant van het rampgebied.

Emotioneel zwaar

Volgens Aalbersberg is het bergingswerk zwaar door de hitte op de rampplek. Bovendien is het ook fysiek en emotioneel uitputtend, zegt Aalbersberg. Daarom gaan vijftig medewerkers dagelijks naar Charkov om bij te tanken. Eenzelfde aantal mensen voegt zich dan bij het team, zodat er altijd honderd mensen aan het werk zijn.

Aalbersberg verwacht dat zijn mensen door die werkwijze hun taak voor langere tijd kunnen uitvoeren. Hij realiseert zich dat het voor nabestaanden lang duurt voor ze duidelijkheid hebben, maar benadrukt dat het team er alles aan doet om zoveel mogelijk slachtoffers en spullen te bergen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl