NOS NieuwsAangepast

"Bijna alle tunnels Gaza vernietigd"

Israëlische troepen zijn ver gevorderd met het opblazen van de tunnels tussen Gaza en Israëlisch grondgebied, zo heeft de legertop in Israël bekendgemaakt. "We hebben onze doelen in Gaza, en in het bijzonder de vernietiging van de tunnels, vrijwel bereikt", maakte een legerwoordvoerder vanmorgen bekend.

Meer dan dertig tunnels en tientallen toegangen tot die ondergrondse passages zijn opgespoord en vernietigd. Volgens Israël gebruiken radicale Hamasstrijders de tunnels om ongezien Israël binnen te komen en aanslagen te plegen.

Grondoffensief

Israëlische eenheden en tanks drongen op 17 juli Gaza binnen vanuit het noorden, oosten en zuiden. Premier Netanyahu noemde het grondoffensief noodzakelijk om de bevolking van Israël te beschermen.

Voor de 26ste dag op rij bestookt de Israëlische luchtmacht doelen in Gaza. Vooral de zuidelijke stad Rafah lag vanmorgen onder vuur.

Val

Gisteren kwamen twee Israëlische militairen om nadat ze in de buurt van een tunnel nabij Rafah in een val waren gelopen. Volgens Israël hebben Hamasmilities een derde militair meegenomen.

Hamas erkent verantwoordelijk te zijn voor de aanslag, maar zegt niets te weten over een gevangengenomen Israëliër. Een woordvoerder van de radicale Palestijnen zegt dat de luitenant mogelijk is omgekomen bij een Israëlische luchtaanval.

In de strijd tussen Israël en Hamas zijn de afgelopen maand zeker 1650 Palestijnen, merendeels burgers, gedood. Aan Israëlische zijde zijn 63 militairen en drie burgers omgekomen.

Overleg

Egypte werkt aan een nieuwe overlegronde over een staakt-het-vuren. "Het Egyptische initiatief betekent een echte kans op het vinden van een echte oplossing voor de Gazacrisis", zei president Al-Sisi vanmorgen. Later vandaag wordt een Palestijnse delegatie in Caïro verwacht.

Israël heeft bekendgemaakt vandaag weg te blijven uit Egypte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl