NOS NieuwsAangepast

Inzameling voor verlaten Down-baby

In Thailand heeft een inzamelingsactie voor een baby van zes maanden met het syndroom van Down in een paar dagen tijd meer dan 100.000 euro opgeleverd. Een Australisch echtpaar heeft de jongen vanwege zijn beperking achtergelaten bij zijn Thaise draagmoeder. Zijn gezonde tweelingzusje ging wel mee naar Australië.

Een Thaise vrouw van 21 beviel in december van de tweeling van het Australische stel. Al tijdens de zwangerschap was duidelijk geworden dat het jongetje het Down-syndroom had. De ouders vroegen de vrouw om hem te laten aborteren, maar ze weigerde dat vanwege haar boeddhistische overtuiging. Na de geboorte namen de Australiërs alleen het gezonde meisje mee naar huis.

Hartproblemen

De Thaise vrouw heeft zelf al twee kinderen en kreeg ruim 11.000 euro van het Australische stel om draagmoeder te zijn. Ze zegt dat ze de kosten voor de behandeling van de baby niet kan betalen. Het jongetje heeft hartproblemen en heeft dringend medische behandeling nodig.

Een Thaise krant begon direct met een inzamelingsactie toen het verhaal vorige week bekend werd. De krant geeft het geld aan een Australische non-profitorganisatie, die de behandeling van de baby gaat regelen.

Algeheel verbod

Ook in Australië is ophef ontstaan over deze kwestie. Commercieel draagmoederschap is in een aantal deelstaten in Australië toegestaan, maar de vrees bestaat dat er nu een algeheel verbod op komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl