NOS WielrennenAangepast

San Sebastián live op NOS.nl

De laatste vijf jaar is een Tour de France in de benen een vereiste om de Clásica San Sebastián te kunnen winnen. Want vanaf 2009 waren Carlos Barredo, Luis Léon Sanchez (2010 en 2012), Philippe Gilbert (2011) en Tony Gallopin (2013) de snelste in Spaans Baskenland nadat zij een paar weken daarvoor aan de start van de Ronde van Frankrijk waren verschenen.

Zaterdag laten de grote namen zich weer voor het eerst zien na een weekje van relatieve wielerrust. Ja, er was de Ronde van Wallonië, een klein 1.1'tje in Getxo en ook in Portugal begon een meerdaagse ronde, maar de grote namen melden zich vandaag weer.

Juiste vorm

De winnaar van vorig jaar, Tony Gallopin, zal hopen nog over de vorm van juli te beschikken. De renner van Lotto-Belisol was de snelste in een Tour-etappe en droeg - uitgerekend op de nationale Franse feestdag - de gele trui.

Maar datzelfde geldt voor Alejandro Valverde (vierde in Parijs), Peter Sagan (winnaar van groene trui), Romain Bardet (zesde in Parijs), Tejay van Garderen (vijfde in Parijs) en Bauke Mollema (tiende in Parijs). Ook zij zullen pogen om de opvolger te worden van Gallopin.

Wie verschijnen er dan aan de start zónder de Tour als voorbereiding? Onder anderen Philippe Gilbert, hij reed wegens ziekte eind juni zijn laatste wedstrijd. En Zdenek Stybar, hij fietste afgelopen week nog voor Omega Pharma - Quick-Step in Wallonië.

De Jaizkibel en de Arkale

Het parcours is enigszins hertekend ten opzichte van vorige edities. Scherprechters blijven zoals altijd de Jaizkibel en de Arkale. Maar nieuw is de Bordako Tontorra. Een klimmetje vlak voor de finish van 2,5 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van negen.

De Clásica San Sebastian is vanaf 15.30 uur live te volgen via NOS.nl. Het commentaar is van Joris van den Berg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl