NOS NieuwsAangepast

15 doses bij executie VS

Er is meer duidelijkheid gekomen over het verloop van een omstreden executie in de Verenigde Staten die twee uur duurde. Uit officiële documenten blijkt dat de ter dood veroordeelde 15 doses medicijnen heeft gekregen voordat hij was overleden, terwijl één dosis al fataal had moeten zijn.

Joseph Wood (55) werd onlangs ter dood gebracht voor een dubbele moord uit 1989. Volgens zijn advocaten was hij tijdens zijn doodsstrijd hevig aan het hijgen en snuiven. Zij spraken van een ongebruikelijke en wrede straf.

Hapte naar lucht

Wood zou 50 milligram van twee verschillende soorten medicijnen geïnjecteerd krijgen. Volgens het protocol kan een gevangene een tweede dosis krijgen als hij na 3 minuten nog bij bewustzijn is. Wood kreeg uiteindelijk twee maal 750 milligram. De medicijnen werden steeds na 3 tot 10 minuten toegediend.

Bij deze executie is een stof gebruikt die drie keer eerder bij terechtstellingen is toegediend. In al deze gevallen hapte de ter dood veroordeelde naar lucht en duurde de doodsstrijd lang.

Verdoofd

De autoriteiten lieten weten dat Wood de hele tijd verdoofd was en geen pijn heeft gevoeld. Daarnaast staat er geen maximumtijd op een executie. Maar volgens de advocaten bewijzen de gegevens dat de medicijnencocktail niet werkt.

Amerikaanse staten proberen vaker nieuwe medicijnencocktails uit, omdat veel medicijnfabrikanten bezwaar hebben tegen het gebruik van hun product voor executies. Na de omstreden executie gelastte de gouverneur van Arizona een diepgaand onderzoek naar de gang van zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl