NOS NieuwsAangepast

Obama: VS heeft gemarteld

De geheime dienst in de Verenigde Staten heeft na de aanslagen van 11 september 2001 verdachten gemarteld. Dat heeft president Obama gezegd op een persconferentie in het Witte Huis.

"We hebben een aantal mensen gemarteld. We hebben dingen gedaan die in strijd zijn met onze waarden", zei de president. Binnenkort wordt een geheim rapport over de verhoortechnieken aan de Senaat aangeboden.

Obama heeft al eerder kanttekeningen geplaatst bij de de gebruikte methodes, maar hij heeft niet eerder zo duidelijk gezegd dat de VS gevangen heeft gemarteld. Wel zei hij in 2009 dat hij waterboarding beschouwt als martelen.

Grote druk

Mensenrechtenorganisaties hadden felle kritiek op waterboarding, een verhoortechniek waarbij de ondervraagde het gevoel krijgt dat hij verdrinkt.

Volgens Obama zijn de verhoortechnieken gebruikt omdat de geheime dienst onder grote druk stond om nieuwe aanslagen te voorkomen.

Volgens deskundigen is het nog maar de vraag of martelen bij het ondervragen het beoogde resultaat oplevert. Obama verbood de omstreden verhoortechnieken toen hij president werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl