Bloedige dag na bestand Gaza

Na het opzeggen van het humanitair staakt-het-vuren in de Gazastrook zijn er vandaag weer tientallen doden gevallen. De meeste slachtoffers vielen toen Israël de plaats Rafah bestookte met mortieren.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza kwamen bij dat bombardement meer dan zeventig mensen om het leven en vielen er zeker 220 gewonden. Het Israëlische leger zegt dat de aanval op Rafah onderdeel was van de zoektocht naar een vermiste luitenant.

Bomvest

Volgens Israël heeft Hamas vanochtend een 23-jarige luitenant gevangengenomen. Strijders zouden militairen hebben aangevallen die op zoek waren naar tunnels van Gaza naar Israël. Daarbij kwamen ook twee Israëlische militairen om. Een van de Palestijnen zou een bomvest hebben laten afgaan.

Hamas ontkent iets met de verdwijning van de officier te maken te hebben. Maar volgens Israël is dat een vertragingstactiek van de radicaal-islamitische groepering om de gevangene beter te kunnen verbergen.

Westelijke Jordaanoever

Bij protesten tegen de militaire operatie van Israël in Gaza zijn op de Westelijke Jordaanoever vandaag twee Palestijnen om het leven gekomen. Ze werden gedood door Israëlische veiligheidstroepen nadat demonstraties uit de hand waren gelopen.

Sinds het begin van het Israëlische offensief in de Gazastrook meer dan drie weken geleden zijn volgens Palestijnse cijfers zeker 1509 Palestijnen omgekomen, voor het grootste deel burgers. Zo'n 7000 Palestijnen raakten gewond.

Aan Israëlische kant zouden 63 militairen zijn gesneuveld en 400 gewond zijn geraakt. Drie Israëlische burgers zijn gedood door raketten afkomstig uit de Gazastrook.

VN-vluchtelingenorganisatie UNWRA noemt de situatie van de burgerbevolking in de dichtbevolkte Gazastrook rampzalig. Meer dan 200.000 Palestijnen hebben een veilig heenkomen gezocht in VN-gebouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl