NOS VoetbalAangepast

Van Nistelrooij brengt ervaring mee

Hij speelde zeventig keer voor Oranje en maakte daarin 35 goals. Die ervaring mag Ruud van Nistelrooij nu gaan overbrengen op de huidige selectie van het Nederlands elftal. De voormalige goalgetter van onder andere PSV, Manchester United en Real Madrid werd vandaag samen met Danny Blind gepresenteerd als assistent-bondscoach van Guus Hiddink.

Het wordt de eerste echte trainersklus voor Van Nistelrooij, die niet lang na hoefde te denken toen Hiddink hem belde. "Diep van binnen wist ik het al. Het eerste gevoel was meteen goed", zegt Van Nistelrooij. "Ik was heel enthousiast en blij dat zoiets onverwachts voorbij kwam. Maar ik wilde het nog een dag of twee laten zakken en even met het thuisfront en vrienden overleggen. Dat bevestigde alleen maar het goede gevoel."

"Spelers helpen om beter te worden"

Van Nistelrooij combineert zijn nieuwe functie met een stage bij PSV, in het kader van de cursus Coach Betaald Voetbal. Over zijn rol bij Oranje is hij duidelijk. "Ik moet mijn ervaring in de internationale top delen met de spelers die nu zo'n carrière willen maken. Of dat voetbalervaringen zijn of dingen daar omheen, dat maakt niet zoveel uit. Ik probeer ze te helpen om beter te worden, dat is het belangrijkste", aldus Van Nistelrooij.

De oud-spits heeft zelf altijd veel gehad aan de gesprekken met assistent-bondscoaches. Van Nistelrooij: "Ruud Krol, Johan Neeskens, Frank de Boer en Phillip Cocu waren assistenten van de bondscoaches waar ik mee heb samengewerkt. Daar kon je heel goed mee praten over dingen waar je als speler tegenaan loopt. Zij hadden de top gehaald, ik wilde daar ook naar toe. Die ervaringen hebben ze met mij gedeeld, dat hoop ik nu ook te doen met andere jongens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl