Amerikanen in N-Korea willen hulp

Twee Amerikaanse toeristen die binnenkort in Noord-Korea moeten terechtstaan, hebben in een interview voor de Noord-Koreaanse televisie de Amerikaanse regering om hulp gevraagd. Het zijn Matthew Todd Miller en Jeffrey Edward Fowle.

Fowle (46) arriveerde eind april van dit jaar in Noord-Korea. Hij wordt ervan verdacht dat hij bewust een bijbel heeft achtergelaten in een club in de havenstad Chongjin. Zijn familie spreekt tegen dat hij op een religieuze missie was.

Fowle zegt dat hij opziet tegen het proces, dat mogelijk binnen een maand van start gaat. De inhoud van de aanklacht is nog onduidelijk. Het is de vraag of hem een illegale of een vijandige daad wordt verweten.

Asiel

De 24-jarige Miller is de andere verdachte. Hij kwam op 10 april met veel andere Amerikanen in Noord-Korea aan om mee te doen aan de marathon van Pyongyang. Hij verscheurde echter zijn visum op de luchthaven en schreeuwde dat hij asiel wilde aanvragen. Miller zei dat hij verwacht dat hij spoedig de gevangenis in moet en beklaagde zich erover dat de Amerikanen niet op zijn verzoeken om hulp reageren.

Beiden vertelden in het interview dat ze goed worden behandeld en dat ze dagelijks een wandeling mogen maken.

Noord-Korea houdt nog een andere Amerikaan vast, de Koreaans-Amerikaanse missionaris Kenneth Bae. Hij zit sinds november 2012 gevangen. Tegen een Japanse tv-zender liet hij begin deze week weten dat hij zich in de steek gelaten voelt door de Amerikaanse regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl