NOS WielrennenAangepast

Boom: toe aan nieuwe uitdaging

Lars Boom zet zijn wielercarrière voort bij Astana, de Kazachse ploeg van ploegbaas Alexander Vinokoerov. Boom is blij met zijn nieuwe werkgever: "Het is een mooie ploeg. Ze hebben mooi materiaal en het is een van de topploegen in het huidige wielrennen."

Bijna tien jaar reed Boom bij dezelfde ploeg en gaf aan iets nieuws te willen doen. "Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging." Waarom zoekt hij die bij Astana? "Het voelt goed en ze kwamen met een mooie aanbieding", licht Boom toe.

Het vertrek naar Astana is verrassend te noemen. Tijdens de Tour de France, waar Boom een etappe op zijn naam schreef, kwam naar buiten dat de Belkin-renner in gesprek was met Team Sky. "Meerdere ploegen hadden interesse en daar hebben we inderdaad een aantal gesprekken mee gehad. Uiteindelijk is het dus Astana geworden", zegt Boom.

Werken voor de Tourwinnaar

Bij zijn nieuwe ploeg wordt Boom kopman tijdens de klassiekers. Daarbuiten zal hij de kopman in de grote rondes gaan bijstaan. De kans is groot dat hij dan ook voor Tourwinnaar Vincenco Nibali zal gaan knechten. "Ik hoop dat ik aan het vertrek van de Tour mag staan, volgend jaar in Utrecht. Het zou mooi zijn als ik dan voor hem kan werken."

Bij Belkin deelde Boom het kopmanschap in de klassiekers met Sep Vanmarcke. Het gedeelde kopmanschap zal bij Astana niet het geval zijn, denkt Boom. "Je weet natuurlijk niet wie ze allemaal nog meer gaan aantrekken, maar dat zal denk ik wel meevallen."

"Toe aan iets nieuws"

Het stoppen van de hoofdsponsor van zijn huidige ploeg Belkin heeft nauwelijks meegespeeld bij de keuze van Boom. "Ik was al wat langer op zoek naar iets anders. Ik zit al bijna tien jaar bij deze ploeg, ik ben gewoon toe aan iets nieuws. Dat is de hoofdmoot."

Boom wordt de tweede Nederlander in de huidige ploeg van Astana. Lieuwe Westra wordt zijn teamgenoot. "Tijdens de Tour heb ik Lieuwe wel eens gevraagd hoe het in de ploeg is. Maar ik denk dat dit nieuws voor hem wel als een verrassing komt. Ik heb met hem al een paar WK's gereden, het is leuk dat hij mijn ploegmaat wordt."

Vinokoerov

Boom krijgt bij zijn nieuwe ploeg te maken met ploegleider en oud-wielrenner Alexander Vinokoerov. Een man met een berucht dopingverleden. Volgens Boom heeft dat geen rol gespeeld in zijn keuze. "Ik heb met hem gesproken en vroeger ook met hem gekoerst. Het is een hele aardige man en hij heeft een goede visie op het huidige wielrennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl