NOS NieuwsAangepast

WHO: meer actie nodig tegen ebola

De uitbraak van het ebola-virus is nog niet onder controle. Volgens het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verspreidt het virus zich daarvoor te snel en is er meer actie nodig om de uitbraak in te dammen.

Volgens WHO-chef Margaret Chan kunnen de consequenties van de uitbraak catastrofaal zijn. Daarbij doelt ze niet alleen op het aantal patiënten dat overlijdt, maar ook op de sociaal-economische gevolgen en op het risico dat het virus ook in andere landen opduikt.

100 miljoen dollar

Chan heeft vandaag overlegd met de presidenten van de getroffen landen Liberia, Ivoorkust, Sierra Leone en Guinee. Ze hoopt dat de bijeenkomst een keerpunt is in de aanpak van de uitbraak. Ze is ervan overtuigd dat het virus kan worden gestopt.

Besloten is dat er 100 miljoen dollar extra wordt vrijgemaakt voor de aanpak van de crisis. Speerpunten zijn het voorkomen van de uitbreiding naar buurlanden. Ook wordt de aanpak in de vier landen zelf geïntensiveerd.

Sinds maart heeft ebola in West-Afrika meer dan 720 slachtoffers gemaakt, onder wie ruim zestig hulpverleners. Het besmettingsgevaar bij ebola is op zichzelf niet zo groot. Alleen bij direct contact met bloed, zweet, urine, ontlasting, sperma en braaksel van een patiënt is er kans op besmetting.

Families besmet

Desondanks verspreidt de ziekte zich snel. Volgens Chan weigeren veel patiënten zich te laten isoleren. Door de grote angst onder de bevolking worden artsen en verpleegkundigen niet geloofd als ze vertellen dat iemand besmet is.

Sommigen geloven zelfs dat buitenlandse artsen het virus opzettelijk verspreiden. Daarom vluchten sommige patiënten het ziekenhuis uit en gaan ze terug naar familieleden, die vervolgens ook weer worden besmet.

Vanwege de aversie tegen artsen die ebola-patiënten behandelen, vindt Chan dat ze mogelijk politiebescherming moeten krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl