Biertje op de camping vaak gedoogd

door redacteur Ardi Vleugels

Nog geen 18 en toch alcohol drinken op de camping: dat kan vaak ongestraft, blijkt uit een onderzoek van de NOS. Van tweehonderd ondervraagde gemeenten zegt de helft niet op campings of vakantieparken te controleren. Gemeenten die dat wel doen, komen vrijwel alleen kijken in de campingbar en niet op de veldjes of bij de tent.

Sinds 1 januari van dit jaar mogen jongeren onder de 18 niet drinken in openbare ruimtes. Gemeenten moeten erop toezien dat ze dit ook niet doen.

Dat veel gemeenten niet op campings handhaven, komt doordat zij hun geringe mankracht liever inzetten op de reguliere horeca. Bovendien denken campingeigenaren en gemeenten dat minderjarigen van de wet bij hun tent mogen drinken, omdat dit privéterrein is.

Willekeur

In de praktijk wordt drinken door minderjarigen op de ene camping gedoogd, terwijl een andere camping van alles doet om het te voorkomen. De gemeente Renesse is bijvoorbeeld wel een actieve campagne begonnen om vakantiejeugd "niet te laten verzuipen". Zo krijgen campings bezoek van mystery guests: jongeren die eruitzien als minderjarig en dan toch aan drank proberen te komen.

Camping Julianahoeve in Renesse doet er dan ook van alles aan om drinken door minderjarigen te voorkomen. Er is een bandjessysteem ingevoerd, sterke drank wordt bij aankomst in beslag genomen en een "hangmedewerker" loopt rond en gaat met jongeren in gesprek die toch bij de tent met drank worden gezien.

Ouder brengt bier

Maar ondanks al die maatregelen is het niet gemakkelijk het drankgebruik te beteugelen, erkent campingeigenaar Ed Troost. "Ik heb meegemaakt dat een ouder met tientallen kratten bier het terrein op komt rijden. Die zijn dan bedoeld voor zoonlief in de tent. Tja, dan wordt het juridisch ingewikkeld. Wij verzoeken ouders in zo'n geval toch rechtsomkeert te maken."

Brancheorganisatie Recron erkent dat campingeigenaren juridisch weinig kunnen zeggen van het drankgedrag. "Vanuit goed gastheerschap en ondernemerschap spreken ze jongeren aan waar dat kan. Maar de tent is privéterrein", zegt een woordvoerder.

"In die zin werkt de wet zelfs averechts", vindt de Recron-woordvoerder. "Jongeren zien de kampeerplek als een safe haven waar ze wel samen kunnen drinken en dat leidt soms tot treitergedrag, met opgestapelde kratten bier die de grens aangeven tussen privéterrein en openbare ruimte." Hoeveel inspanning van een campingeigenaar wordt verwacht om tegen dit soort toestanden op te treden, moet volgens Recron nog juridisch worden getoetst.

Veel campings, bijvoorbeeld in Ommen en Zeewolde, zeggen desgevraagd dat ze het drinken daarom toestaan. "Ik ga een 16-jarige die met een biertje rondloopt echt niet aanspreken", zegt een van de campingbazen. "Ze mogen drinken bij de tent, dus we laten ze met rust. Tenzij het uit de hand loopt", zegt een ander.

Grens over

Op de jongerencampings die NOSop3 bezocht, werd flink gedronken door minderjarigen rondom de tent en op de paden. Wat ook opviel, was dat het - ondanks het goede zomerweer- niet druk was. Veel Nederlandse minderjarigen omzeilen de alcoholwet door naar een camping te gaan net over de grens.

De campings rond Blankenberge in België zijn bijvoorbeeld volgeboekt door Nederlandse jongeren. Dat merkt ook de Belgische politie. "In de jaren 90 hadden we veel overlast van drinkende jongeren uit Nederland. Toen namen we maatregelen en verdwenen de jongeren uit onze stad", zegt hoofdinspecteur Deyonette. "Maar dit jaar zijn ze voor het eerst terug in groten getale."

Alle campings in die omgeving melden drukte en overlast door de Nederlanders. Deyonette: "Tijdens bezoeken aan die campings vertellen de jongeren mij dat ze hier naartoe komen omdat ze dan kunnen drinken. En dat doen ze ook flink." Na de zomer bekijkt de Belgische politie of er extra maatregelen nodig zijn.

"Handhaven moet"

Staatssecretaris Van Rijn benadrukt dat gemeenten de taak hebben toe te zien op de naleving van de Drank- en Horecawet. Daarbij mogen ze overal op de camping komen, maar niet in een tent. Daarnaast zegt de staatssecretaris dat hij met alle gemeenten heeft gesproken die jongerencampings op hun grondgebied hebben over wat een goede aanpak is. In september wil Van Rijn de Tweede Kamer informeren over de uitvoering van de horecawet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl