NOS VoetbalAangepast

Ajacieden vinden Russische competitie

De Russische competitie gaat vanavond weer van start. Met aardig wat Nederlandse gezichten en oude bekenden uit de eredivisie.

Rusland, oud-Ajaciedenland zou je eigenlijk wel kunnen zeggen. Van de zeven Nederlandse spelers zijn er vier met een Ajax 1-verleden en dan is er ook nog de Marokkaan Mbark Boussoufa, die in de jeugd van Ajax speelde. Twee van die oud-Ajacieden zijn terug te vinden bij het gepromoveerde Mordovia Saransk: Lorenzo Ebecilio en Mitchell Donald.

Zij gaan 650 kilometer ten oosten van Moskou een nieuw avontuur aan. In Saransk dus, met zo'n 300.000 inwoners de grootste stad van de republiek Mordovië. Acteur Gérard Depardieu staat sinds vorig jaar geregistreerd als inwoner van de stad en er is een tv-toren van 180 meter hoog. Ebecilio en Donald gaan er voetballen.

Ebecilio kent de weg, Donald nog niet

Voor Ebecilio is de stap naar Mordovia Saransk iets minder groot dan voor Donald. Ebecilio zwerft namelijk al langer rond in die contreien. In januari 2013 vertrok hij naar het Oekraïense Metalloerg Donetsk. Daar speelde hij mede vanwege blessures nauwelijks, het afgelopen seizoen werd hij dan ook verhuurd aan FK Qabala uit Azerbeidzjan.

Daar deed hij het aardig als spelmaker, maar desondanks is er komend seizoen geen plek voor hem bij Metalloerg.

Ebecilio kan Donald op sleeptouw gaan namen. Voor de 25-jarige middenvelder is het zijn eerste buitenlandse avontuur. Donald speelde voor Ajax, Willem II en als laatste voor Roda JC, waarmee hij het afgelopen seizoen degradeerde.

Die degradatie maakte Donald niet van binnen de lijnen mee. In april werd hij door trainer Jon Dahl Tomasson uit de selectie gezet vanwege zijn negatieve houding.

Bij Mordovia Saransk zal hij helemaal op zijn woorden moeten letten. Trainer Joeri Sjomin is een man van discipline en regeert met harde hand. Ebecilio kan het weten, de twee werkten al samen bij Qabala.

Het zou nog kunnen dat er nog een derde oud-Ajacied bij Mordovia Saransk aan de slag gaat. Rydell Poepon liep stage bij de club. Mordovia wil hem wel inlijven, maar Poepon heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar het Franse Valenciennes, dat uitkomt in de Ligue 2.

Geen geluk voor Özbiliz en Aissati

Nog meer oud-Ajacieden vinden we bij Spartak Moskou en bij Lokomotiv Moskou. Voor de 24-jarige Aras Özbiliz is het seizoen rampzalig begonnen. Vanavond zou hij in de seizoensopener moeten acteren tegen Roebin Kazan, maar Özbiliz zou wel eens het hele seizoen kunnen gaan missen.

Voor de derde keer in zijn carrière heeft hij een afgescheurde kruisband. Dikke pech voor Özbiliz en ook voor Spartak, dat hem vorig jaar nog voor 10 miljoen euro overnam van Koeban Krasnodar.

Voor Ismaïl Aissati is het nog maar de vraag hoe dit seizoen gaat verlopen. Terek Grozny nam hem in 2013 over van het Turkse Antalyaspor, maar in Rusland kon Aissati geen indruk maken en hij werd weer verhuurd aan Antalyaspor.

Nu mag hij het opnieuw gaan proberen bij Grozny, dat vorig seizoen tegen degradatie streed. Ook Jeremy Bokila (voormalig speler van AGOVV en Sparta) maakt deel uit van de selectie.

Büttner zoekt speeltijd

Aissati en Bokila zullen in Rusland niet gaan strijden om de landstitel, Douglas en Alexander Büttner misschien wel. Douglas (ex-FC Twente) was vorig seizoen ook al speler van Dinamo Moskou, Büttner verhuisde daar deze zomer heen.

Hij zag geen kansen meer bij Manchester United, zeker niet nadat bekend was geworden dat Louis van Gaal daar de coach zou worden. Büttner voelde zich genegeerd door Van Gaal bij het Nederlands elftal.

Nog meer bekenden bij Dinamo Moskou: oud-PSV'ers Stanislav Manolev en Balázs Dzsudzsák. Manolev speelde vorig seizoen nog een paar wedstrijden voor Koeban Krasnodar, maar tekende daarna een contract in Moskou.

Dzsudzsák speelt al wat langer bij de club, nadat hij in januari 2012 overkwam van Anzji Machatsjkala. Ook Fedor Smolov, die een blauwe maandag voor Feyenoord uitkwam, maakt deel uit van de selectie.

Titelstrijd

Nu het ambitieuze project van Anzji Machatsjkala mislukt is met de degradatie van de uitgeklede Dagestaanse club, is de titelstrijd weer als vanouds een krachtmeting tussen Zenit Sint-Petersburg en de Moskouse grootmachten Dinamo Moskou, Spartak Moskou, Lokomotiv Moskou en titelverdediger CSKA Moskou.

Outsiders zijn Roebin Kazan en de twee clubs uit het Zuid-Russische Krasnodar, Koeban Krasnodar en FK Krasnodar.

De afgelopen twee jaar heerste CSKA Moskou met twee landstitels en een triomf in de Russische beker. Bij die laatste club zijn ook nog een paar oud-eredivisiespelers te bewonderen.

Ahmed Musa (VVV), Rasmus Elm en Pontus Wernbloom (AZ). De laatste tekende afgelopen weekend voor de gelijkmaker in de zege op bekerwinnaar FK Rostov in de Russische Super Cup tegen FK Rostov (3-1).

Zij zullen in de competitie ook nog Mbark Boussoufa bij Lokomotiv Moskou tegenkomen, Andreas Granqvist en Ari bij Koeban Krasnodar. Edgar Manucharyan speelt bij Oeral Jekaterinburg. Ook nog een verdwaalde oud-Ajacied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl