Arctic Sunrise op weg naar huis

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise is onderweg naar Nederland. Het schip, dat bijna een jaar werd vastgehouden door Rusland, verliet vanochtend de haven van Moermansk. Over ongeveer tien dagen zal het afmeren in Amsterdam.

In september vorig jaar werd de Arctic Sunrise geënterd door de Russische kustwacht, na een protestactie tegen olieboringen in de Poolzee. Sindsdien lag het schip aan de ketting.

De bemanningsleden, onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubbels, werden opgepakt en vastgezet in gevangenissen in Moermansk en Sint-Petersburg. In december kregen zij amnestie.

'Apparatuur vernield'

Greenpeace-kapitein Daniel Rizzotti mocht een maand geleden weer aan boord. Hij en zijn bemanningsleden zijn sindsdien druk geweest de Arctic Sunrise weer zeewaardig te krijgen. Het schip was in slechte staat doordat het al die tijd niet was onderhouden. Ook was volgens Greenpeace navigatie- en veiligheidsapparatuur vernield en weggehaald.

De Arctic Sunrise kan nu zelfstandig naar Amsterdam varen, maar moet daar verder worden gerepareerd. Daarna wil de milieuorganisatie het schip zo snel mogelijk weer inzetten voor milieu- en klimaatcampagnes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl