Chikungunya-patiënt op Curaçao

Door correspondent Dick Drayer

Voor het eerst is er een geval van de tropische ziekte chikungunya geregistreerd op Curaçao. De patiënt is mogelijk gestoken door een mug op het eiland zelf.

De GGD op Curaçao denkt dat er nog acht anderen zijn besmet, maar dat is nog niet bevestigd. De gezondheidsautoriteiten komen later met aanvullende details. Mogelijk komt er een voorlichtingscampagne.

Koorts

Het chikungunya-virus wordt overgebracht door de mug die ook het dengue-virus verspreidt. Patiënten krijgen milde tot hoge koorts, huiduitslag en zeer zware gewrichtspijnen.

De ziekte zelf is niet dodelijk, maar in combinatie met andere ziekten kan het virus wel fataal zijn. Tot nu toe is er nog geen vaccin tegen dengue of chikungunya.

Besmetting is te voorkomen door ervoor te zorgen dat een mug niet steekt. Beschermingsmiddelen worden aangeraden en mensen moeten zorgen dat er geen stilstaand water in hun omgeving is. Muggen broeden daarin.

Uitbraak

Sinds afgelopen oktober komt chikungunya voor in het Caribisch gebied. Op Sint Maarten brak het virus begin dit jaar uit en in juni werd het eerste geval geconstateerd op Bonaire. Op de andere eilanden van de voormalige Antillen zijn nog geen patiënten.

In Suriname is het virus een groter probleem. Daar zijn al 31 geregistreerde gevallen van chikungunya.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl