Van der Laan maakt zich zorgen

De spanningen in Amsterdam zijn opgelopen vanwege de Gaza-oorlog. Dat zei burgemeester Van der Laan op een speciaal belegde persconferentie. Hij doelde onder meer op enkele incidenten in Amsterdam, zoals een vrouw die zegt dat ze is mishandeld omdat ze een Israëlische vlag aan haar balkon hing.

Bijna dagelijks wordt bij de politie een antisemitisch incident gemeld, zei Van der Laan. Ook hoort hij veel berichten van Joodse Amsterdammers die zich zorgen maken. Volgens hem zijn er ook mensen die zeggen dat ze weg willen uit Nederland. "Dat die geluiden er nu weer zijn, dat vind ik heel erg."

Grenzen

Van der Laan vindt er duidelijke regels moeten komen, omdat mensen de grenzen opzoeken. Eerder al maakte de gemeente bekend dat komende zondag, bij een geplande pro-Gaza-demonstratie, gezichtsbedekking taboe is. Ook zijn vlaggen van ISIS en Hamas verboden.

Kritiek hebben op de staat Israël mag volgens Van der Laan wel. Hij is een voorstander van dialoog, zei hij op de persconferentie. "Ik heb hier tien minuten zitten praten over wat wel en niet mag. Natuurlijk gaan we thee drinken. Want praten is goed", zei hij. "Maar we gaan ook grenzen stellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl