NOS NieuwsAangepast

CIA-directeur Brennan onder vuur

In de Verenigde Staten ligt CIA-directeur John Brennan onder vuur na de bekendmaking dat zijn medewerkers hebben ingebroken in computers van senatoren. Brennan had altijd volgehouden dat de inlichtingendienst in deze zaak weinig te verwijten viel, maar uit een onderzoek van zijn eigen inspecteur-generaal blijkt het tegendeel.

De zaak speelt sinds begin januari, toen duidelijk werd dat er was ingebroken in de computers. De Senaat was bezig met een onderzoek naar verhoormethodes van de CIA na 11 september 2001. Dat rapport verschijnt binnenkort.

De CIA schoof de schuld van de computerinbraak eerst in de schoenen van stafmedewerkers van senatoren. Inspecteur-generaal David Buckley noemt die beschuldiging ongegrond en onjuist.

Democraten

Buckley ontdekte dat drie computerspecialisten en twee juristen van de CIA de gangen van senatoren waren nagegaan. Ondanks de verordening van directeur Brennan dat dat onderzoek moest stoppen, gingen de medewerkers door. Ze verwierven zich toegang tot e-mails van senatoren en kwamen achter wachtwoorden.

Democratische senatoren zeggen dat de onthulling de verhouding met de CIA zwaar heeft verstoord. Zij eisen op z'n minst een openbaar excuus van Brennan.

Voor de senatoren Udall en Heinrich is de maat vol: zij vinden dat Brennan, in wie ze geen vertrouwen meer hebben, moet opstappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl