840 agenten werken aan MH17

Er werken zo'n 840 Nederlandse politiemensen mee aan het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. In Nederland zijn 750 politiemensen actief, in Oekraïne zo'n 90.

Het onderzoek naar de vliegramp is het grootste strafrechtelijke onderzoek dat ooit door Nederland is gehouden. Dat komt onder meer door het grote aantal slachtoffers en doordat de rampplek in het buitenland is.

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er meerdere officieren van justitie leiding geven aan het strafrechtelijke onderzoek. Een van hen zit in Oekraïne. In Nederland zijn verschillende officieren betrokken.

Nabestaanden

Veel politiemensen staan nabestaanden bij, zegt plaatsvervangend korpschef Ruud Bik van de nationale politie in gesprek met de NOS. Er zijn zo'n honderd familierechercheurs die hen helpen. Verder werken veel politiemensen aan de identificatie in Hilversum en de opsporing in Oekraïne. Hoeveel politiemensen aan het strafrechtelijke onderzoek meewerken, wil Bik niet zeggen. Maar het moeten er honderden zijn, blijkt uit een inventarisatie van de NOS.

Bik is erg trots op zijn medewerkers "omdat zij zeer betrokken zijn bij de ramp en dat betekent veel voor de nabestaanden".

Ander politiewerk

De plaatsvervangend korpschef benadrukt dat de grote inzet voor de vliegramp niet ten koste gaat van ander politiewerk.

"Wij zijn een grote organisatie en kunnen dit opvangen", zegt hij. "Natuurlijk heeft het altijd consequenties, maar wij zijn als politie flexibel genoeg om ervoor te zorgen dat het andere politiewerk niet tussen wal en schip valt."

Oekraïne

Bik sluit niet uit dat er meer politiemensen naar Oekraïne gaan. "Als er behoefte aan is om meer mensen op die crashsite te hebben, dan doen we dat."

Volgens Bik melden politiemensen zich vrijwillig aan om naar Oekraïne te gaan. Veel mensen willen meewerken aan het onderzoek.

Reacties op dit artikel? Mail naar onderzoek@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl