NOS NieuwsAangepast

WTO-overeenkomst mislukt

Pogingen om een belangrijke handelsovereenkomst te sluiten zijn afgelopen nacht mislukt. India weigert z'n bezwaren in te trekken.

De overeenkomst werd eind vorig jaar in Bali opgesteld, na jarenlang onderhandelen. Afgelopen nacht bleek dat de onderhandelaars de deadline van 31 juli niet haalden om de deal definitief rond te krijgen

De Bali-overeenkomst maakt deel uit van de 'Doha-agenda' van Wereldhandelsorganisatie WTO. Die is gericht op het verminderen van importbeperkingen, nationale subsidieregelingen en andere maatregelen die vrije handel tussen verschillende landen beperken. Een grote handelsovereenkomst zou de wereldeconomie met een biljoen (duizend miljard) dollar kunnen laten groeien en 21 miljoen banen opleveren.

Nederlandse scepsis

Nederlandse economen hadden direct na de Bali-overeenkomst al gezegd dat er feitelijk nog niets was bereikt. Vrijwel unaniem lieten zij weten dat het een wassen neus was.

Onderhandelingen over de Doha-agenda liggen al jaren nagenoeg stil. De Bali-overeenkomst werd opgesteld rond een pakket maatregelen waarover weinig meningsverschil bestond en was bedoeld om het vertrouwen tussen WTO-leden te herstellen.

Maar India kwam alsnog met bezwaren en vindt dat de overeenkomst een eigen programma in de weg zit dat voedselzekerheid moet garanderen voor de bevolking van bijna 1,3 miljard.

Volgens Roberto Azevedo, directeur-generaal van de WTO, is zijn organisatie met het mislukken van de overeenkomst in een bestaanscrisis terecht gekomen. "Dit is niet een nieuw uitstel dat kan worden genegeerd of waar we een nieuw tijdschema naast kunnen leggen. Dit zal gevolgen hebben, en die gevolgen zullen waarschijnlijk groot zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl