NOS NieuwsAangepast

"Komende uren zijn cruciaal"

Om 07.00 uur is het driedaagse bestand tussen Israël en Hamas ingegaan. "Maar reken er op dat aan beide kanten de vinger nog stevig om de trekker zit", zegt correspondent Lucas Waagmeester in Tel Aviv.

Eerdere gevechtspauzes werden steeds snel geschonden. "De komende uren worden cruciaal. Aan beide kanten moet het vertrouwen ontstaan dat het deze keer echt menens is."

Tunnels

In de Gazastrook zijn de afgelopen uren zeker zeventien Palestijnen omgekomen. Gisteravond, vlak voor de overeenkomst over het bestand bekend werd, kwamen bij gevechten rond een kibboets vijf Israëlische militairen om.

Het zal de komende uren en dagen vooral de vraag zijn, wat er op de grond gebeurt. Waagmeester: "Israël heeft duidelijk gemaakt dat het de tunnels die onder de grens lopen, wil vernietigen. Dat kan betekenen dat Israël zijn troepen wil blijven bewegen, met het gevaar dat Hamas daar weer op reageert. En dan kan het al snel escaleren."

Ontwapend

Goed teken is volgens Waagmeester dat Israël en Hamas volmondig hebben gezegd dat ze aan het bestand willen meewerken. Ook de andere partijen in Gaza zijn akkoord. "Eveneens gunstig is dat Egypte weer volledig aan boord is als onderhandelaar."

Vandaag wordt in Caïro overlegd over de toestand in en rond Gaza. Israël en Hamas praten niet rechtstreeks met elkaar. De standpunten liggen ver uit elkaar. "De belangrijkste eis van Hamas is dat de blokkade van Gaza wordt opgeheven. Israël wil dat alleen doen als Hamas volledig wordt ontwapend. Wat Israël betreft gebeurt die ontwapening onder verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl