NOS VoetbalAangepast

Hiddinks eerste termijn: 1995-1998

Guus Hiddink begint vrijdag aan zijn tweede termijn als bondscoach van het Nederlands elftal. Om 11.00 uur wordt hij gepresenteerd in Zeist. Die persconferentie is live te volgen via NOS.nl. Hopelijk is Hiddinks start beter dan in 1995.

Hiddink begon in januari 1995 met een 1-0 oefennederlaag tegen Frankrijk in Utrecht, gevolgd door 1-0 verlies tegen Portugal in Eindhoven. Ook zijn start in de kwalificatiereeks was dramatisch met, na een 4-0 zege op Malta, een 3-1 nederlaag bij Tsjechië en 1-0 verlies in en tegen Wit-Rusland. Hiddink verloor daarmee vier van zijn eerste vijf interlands.

Euro 1996

Via een mooie play-off-zege op Ierland in Liverpool (2-0) leidde Hiddink Oranje alsnog naar Euro 1996. Op het EK ging het Nederlands Elftal in de groepsfase met 4-1 onderuit tegen Engeland en in de kwartfinales was Frankrijk na het nemen van strafschoppen te sterk.

Onvrede over salaris- en machtsverschillen bij Ajax zorgden destijds voor onvrede bij met name de donkere spelers, die hun vriendschap als kabel omschreven. Dieptepunt van het toernooi was voor Oranje het wegsturen van Edgar Davids, die tegen een Zwitserse journalist over Hiddink zei: "The coach must get his head out of players' asses so he can see better". Vrij vertaald: Hiddink moet zijn hoofd niet naar bepaalde spelers laten hangen.

WK 1998

Na het EK besloot Hiddink maatregelen te nemen door middel van het opstellen van enkele basisregels over onder meer omgangsnormen. Vanaf dat moment werd Oranje een team, met als eindresultaat een goed optreden op het WK in 1998.

Oranje maakte op het toernooi in Frankrijk indruk met onder meer een memorabele wedstrijd tegen Argentinië en haalde de halve finales. Daarin was Brazilië te sterk.

38 of 39

In de eerste periode van Hiddink als bondscoach was Oranje van januari 1995 tot en met juli 1998 in 39 interlands goed voor in totaal 22 overwinningen, 8 gelijkspelen en 9 nederlagen.

Tijdens één van die 39 interlands zat de Achterhoeker overigens niet zelf op de bank. Hiddink moest drie dagen voor het oefenduel met Frankrijk op 26 februari 1997 verstek laten gaan vanwege een darmoperatie. Daarop vroeg hij aan zijn analist Jan Rab om de honneurs waar te nemen, omdat assistent Johan Neeskens niet over de vereiste papieren beschikte. Oranje verloor het oefenduel onder leiding van Rab met 2-1.

Cijfers

Met een gemiddelde van 1,94 punt per interland (in 38 wedstrijden) verkeert de eerste periode van Hiddink in de middenmoot van de lijst met de beste bondscoachperiodes. Louis van Gaal deed het zelfs in zijn eerste periode als keuzeheer nog beter (gemiddeld 2,00 punten in 14 interlands). In zijn tweede periode tot en met het WK in Brazilië behaalde Van Gaal gemiddeld 2,17 punten in 29 wedstrijden.

Van de bondscoachperiodes van minimaal tien interlands kan Marco van Basten de beste cijfers overleggen. Van 2004 tot en met het EK van 2008 pakte Oranje onder Van Basten gemiddeld 2,23 punten in 52 interlands.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl