NOS NieuwsAangepast

Experts op rampplek aangekomen

Een deel van het team van Nederlandse en Australische experts van de repatriëringsmissie is op de rampplek van de MH17 aangekomen. Ze zullen onmiddellijk met hun onderzoek beginnen.

Het team gaat op zoek naar persoonlijke bezittingen en stoffelijke resten in het gebied. "Het gebied is ingedeeld in vakken", legt verslaggever Gert-Jan Dennekamp uit. "Vak voor vak wordt het gebied uitgekamd. Alle spullen die zijn gevonden worden verzameld in koelwagens." Via Charkov worden de spullen en resten naar Nederland gevlogen.

De verwachting is, dat als de experts toegang tot het terrein blijven krijgen, dat komende zondag mogelijk een volledige ploeg aan het werk kan gaan. Nu zouden ze met zo'n 70 man aan het werk kunnen.

"Indrukwekkend"

Het hoofd van de missie, Pieter-Jaap Aalbersberg, is blij dat het team op de rampplek is. "Na de geslaagde verkenning van gisteren, is het nu ook gelukt om onze experts ter plaatse te krijgen. Als zij stoffelijke overschotten vinden tijdens het zoeken, worden die meteen geborgen", zegt hij.

De leider van de Nederlandse marechaussees, Kees Kuijs, bezocht de locatie gisteren zelf. Kuijs noemt het bezoek gisteren aan de rampplek "bijzonder indrukwekkend". Het heeft hemzelf en veel van zijn collega's aangegrepen.

Donetsk

De groep experts keert niet meer terug naar Donetsk en hoopt een slaapplek te kunnen vinden in Artjomovsk, op zo'n 100 kilometer ten noorden van het rampgebied. "Dat moet dan de nieuwe basis worden. De route van Donetsk naar de rampplek is niet goed meer te berijden door de gevechten tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten", aldus Gert-Jan Dennekamp. "Donetsk wordt steeds meer een belegerde stad, er is dus een andere aanpak gekozen om die stad en de strijd meer te omzeilen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl