NOS NieuwsAangepast

Nu dan echt over op IBAN

Vanaf vandaag zijn huidige rekeningnummers onbruikbaar en moet iedereen de IBAN-code gebruiken, een rekeningnummer van achttien cijfers en letters. De invoering van het IBAN-nummer moet grensoverschrijdend betalingsverkeer makkelijker maken.

De invoering van het zogeheten SEPA-systeem zou eerst 1 februari dit jaar al ingaan, maar werd toen uitgesteld door Europese Commissie omdat veel bedrijven nog niet klaar waren voor het nieuwe betalingssysteem. Maar nog steeds zijn 15.000 tot 20.000 bedrijven niet overgestapt op het Europese betalingssysteem. Dat zegt Bernard Juffermans van De Nederlandsche Bank.

Automatische incasso

Veel bedrijven laten hun klanten betalen via een incasso. Voor het Europese betaalsysteem hebben bedrijven nieuwe systemen nodig. Als daar fouten in zitten, mislukt de transactie. Toch verwacht DNB geen grote problemen vandaag. Juffermans: ''De bedrijven die nog niet over zijn hebben daar waarschijnlijk bewust voor gekozen en zullen hun incasso's handmatig doen of facturen gaan uitschrijven.''

Volgens Juffermans is dat voor kleine bedrijven en stichtingen met minder dan 100 transacties per maand wel te doen. ''Maar er zijn nog steeds 2000 bedrijven die meer dan 100 transacties per maand hebben. Die kunnen hier wel problemen mee krijgen.''

Problemen met incasso's leiden tot hogere kosten voor bedrijven, omdat ze contact met klanten moeten opnemen en er even minder geld binnenkomt. Betalingen en incasso's die vanaf vandaag nog worden uitgevoerd op de oude manier worden geweigerd en geretourneerd. In dat geval krijgt de klant een seintje van de bank.

Consument

Ook consumenten zullen de verandering merken. Wil je vandaag geld overmaken dan zal de bank niet automatisch meer een rekeningnummer omzetten naar een IBAN-code. Dat mag niet meer omdat het vanaf vandaag wettelijk verplicht is in heel Europa één standaard te gebruiken als het gaat om geld betalen en geld ontvangen. Op de site www.ibanbicservice.nl kun je nog wel oude rekeningnummers overzetten naar IBAN. De site is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse banken.

Het IBAN-nummer mag dan langer zijn, toch is de kans dat je per ongeluk geld verkeerd overmaakt juist kleiner volgens Juffermans: ''bij een IBAN-nummer krijg je een foutmelding als het nummer niet klopt. Dat was bij normale rekeningnummers niet altijd het geval.''

Ouderen

Vooral veel ouderen hebben moeite met de overstap naar een nieuw en langer rekeningnummer. Volgens seniorenorganisatie ANBO heeft 30 procent van de ouderen nog niets gedaan met de komende verandering. Ruim 20 procent heeft gedeeltelijk zijn rekeningen gecontroleerd om te kijken of alles correct staat en 50 procent van de senioren is klaar voor IBAN.

Juffermans van DNB vindt dat de verantwoordelijk hiervan bij de ouderenorganisaties ligt. ''Het is hun taak om ervoor te zorgen dat niet alleen ouderen, maar ook begeleiders in zorgcentra weten hoe het systeem werkt.''

Uitzondering

Voor de goede doelen die actiematig worden ingezet zoals bijvoorbeeld Giro 555 en Serious Request wordt een uitzondering gemaakt. Zij krijgen tot 1 februari 2016 om over te stappen naar IBAN. Dit geldt alleen voor het overmaken van een donatie via internetbankieren. Alle overige goede doelen moeten wel vanaf vandaag volledig over op IBAN.

Phishing-mails

Criminelen spelen in op de verwarring rond het systeem en de verschoven ingangsdatum. Fraudehelpdesk ontving dit jaar al meer dan 1200 meldingen van phishing-mails. In heel 2013 waren dit er nog 328.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl